Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Stačilo říct, že Hitler je vůl“

Čas zhojí rány, říká se. Některé se hojí jen velmi těžko. Jsou hluboké a lidé do nich sypou sůl. Zloba, omezenost, závist? Ať je to cokoliv, škody jsou nedozírné a mnohdy nad síly člověka. Dne 10. 6. 1942 ráno se rozštěkají psi. Němci vtrhnou do domu a všechny zatknou. Nemilosrdné kolo osudu se roztáčí. Měl to být den v kruhu rodiny, místo toho přecpaný vlak, hlad, zima, stres.

Novým „domovem“ se stává koncentrační tábor. Proč? Mohou se ptát stovky dalších. Vzpomínky mučí, ale naučí se vydržet. Starý svetr se stává největší cenností, kousek chleba má cenu zlata.

Má štěstí, přežije! Štěstí? Ve městě, kde se ocitne, vládne zmatek. Znaveně usedá v tramvaji. Snad je z nejhoršího venku, myslí si. Spolucestující má připomínky k jejímu vzhledu, připoutá zraky dalších. „Ty německá svině“, ozve se. Proboha, pletou si jí s Němkou! Napřed člověka vítají a pak ho zlynčují.

Vše se dá zvládnout, ale jedno je těžké. Lidská zloba, urážky. Po tom všem? Nemá smysl reagovat. V lágru je to jasné a dané. Jde o holé přežití. Vše se obnaží až na kost, projeví se charaktery.

Po válce se to začne hemžit soudruhy. „Kdo nejde s námi, je proti nám“, bez legitimace je člověk vyřízen. Jakoby ženy zapomněly na lágr. Jednu takovou poznává, ona jí ne. „Soudružko, víš, co to je být v koncentráku a několik let jíst jen tuřínovou polévku?“ Jak moc ví, ale nic neříká. Stydí se. Vzpomíná na ženy, většinou Polky, jak byly solidární, to málokde zažila. Je za to v tuhle chvíli vděčná. Nachází provizorní ubytování a potkává ženy, nyní horlivé komunistky, které s ní byly v lágru. Vrazí jí do ruky transparent: „Lidické ženy budují republiku!“ a vyzývají na brigádu. Je třeba jít příkladem. Kvůli práci potřebuje duplikát maturitního vysvědčení. Po válce jí nezůstalo kromě života nic. Byla pokárána, aby si dávala na doklady větší pozor. Hm, větší pozor. Ale má práci! Kolegyně závistivě pronesou, že se vyplatilo být zavřená, má větší příděly jídla. Člověk by nevěřil, co lidé řeknou. Po všem, co prožila, i celá její rodina. Nemá cenu vysvětlovat.

Přemýšlí pořídit si zbraň. Odteď zastřelí každého, kdo pro ni přijde, už je jí vše jedno. Zbláznila se?

Je lepší věci zlehčit, obrátit v sarkasmus. Přežít koncentrační tábor a pak se zbláznit kvůli lidem? Proto kolegyním odpoví: „Jo nebylo nic snazšího. Stačilo říct, že Hitler je vůl.“

Příběh jedné ženy z Lidic. Kdo nezná příběh Lidic, kdo nezná Heydricha, muže s kamenným srdcem.

Při nástupu do funkce protektora Čech a Moravy dne 2. října 1941 řekl: „Na tomto území chceme klid, chceme, aby český dělník věnoval celou energii německému válečnému úsilí, nesmíme dopustit, aby došlo k poklesu výroby ve zdejším obrovském zbrojním průmyslu, což by mělo za následek i zpomalení další výstavby válečného průmyslu. Tyto prostory musí v budoucnu zcela osídlit Němci.“

Konečné řešení problému další existence českého národa si představoval tak, že část nevhodnou k poněmčení přesídlí do oblasti „u Ledového moře“, další na práci do „říše“ a zajistí, aby nemohli mít nikdy děti.

Dne 27. května 1942 byl na Heydricha spáchán atentát. V důsledku toho zahájili nacisté hrůzovládu. Němci se stále nechtěli vzdát myšlenky na velkou „Třetí říši“.

V den Heydrichova pohřbu Himmler řekl: „Je naší nejsvětější povinností dále pokračovat v jeho práci a bez nejmenšího milosrdenství zničit naše nepřátele, do jednoho!“

"Nádherná nacistická princezna" nebo zatvrzelá oběť?

Apokalypsa, Marlon Brando, Martin Seen

Válka o španělské dědictví

Autor: Veronika Bujoková | pondělí 10.6.2013 8:36 | karma článku: 16,15 | přečteno: 866x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Migréna a kofein – je skutečným pomocníkem?

Jak se to vezme. Většina migreniků si ráno s chutí vypije kávu a většina má představu, že silná káva může migrenózní záchvat zadržet. Najdou se i argumenty proti. Kofein skutečně může migréně docela rychle zabránit. Avšak reaguje prostřednictvím závislosti. Mnoho pacientů trpících migrénou pije kávu kvůli nízkému krevnímu tlaku. Na chvíli káva pomůže, ale po dvou až třech hodinách účinek odezní a člověk se cítí ještě hůř než předtím. Blížící se únava vyžaduje další kávu a ta může vést k migréně.

12.2.2014 v 8:36 | Karma: 11,37 | Přečteno: 3167x | Společnost

Veronika Bujoková

Pohřebiště lidských vztahů

Tak jsem se dřív trápila. Co mi kdo řekl a neřekl, co mi kdo vyčetl, kdo mi vynadal, kdo mě ignoroval a jak jsem se měla chovat já. Míša mi řekla, že se přetvařuju, Eva zase, že jsem moc vážná a Vlasta dokonce, že jsem nafoukaná. Mirka se urazila, že jsem si s ní málo povídala.

7.2.2014 v 8:36 | Karma: 13,18 | Přečteno: 514x | Společnost

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

Od doby, kdy téměř padesátiletá žena vstoupila na jeviště soutěže Britain ́s Got Talent, uplynulo už pár let. Mezitím se tam vystřídalo mnoho dalších. Všichni zažili dlouhé čekání, únavu a stres, někteří se setkali s úšklebky, nesouhlasným mručením či pobavenými pohledy. Jen pár vyvolených zažije pocit slávy. Takové už soutěže jsou.

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91 | Přečteno: 574x | Společnost

Veronika Bujoková

Red Bull že dává křídla?

Po staletí se vypráví příběh o jednom vládci, který často zval hosty do svého paláce. Dostalo se jim královského zacházení. Brzy však měli poznat, jak je vládce krutý. Byl pro ně připraven velký pokoj s krásnou postelí. Každý z hostů se však musel přesně vejít do jejích rozměrů. Pokud se nestalo, byly mu nemilosrdně useknuty nohy nebo byl bolestivě natahován. Mnoho jich přišlo o život.

9.1.2014 v 8:36 | Karma: 10,75 | Přečteno: 536x | Společnost

Veronika Bujoková

„Malá Praha“, které slunce přeje

Klikatí se v hustém porostu stromů, pomalu a jistě stoupá. Kdo vytrvá, naskytne se mu pohled z dávných dob. Čas se tu opravdu tak trochu zastavil.

19.12.2013 v 8:36 | Karma: 13,30 | Přečteno: 405x | Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Mám ráda dobré knihy, dobrou muziku, dobré jídlo, lidi, zvířata, les a řeku. Miluji především rodnou Šumavu. Ráda se učím, ráda pomáhám druhým. Bez zdraví však nic není.
Redaktorka webu www.diety-recepty.cz