Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chybí mi tu Herakles

Herakles, syn Dia a Alkmény, projevil hrdinské schopnosti již jako malý, když zadávil dva hady a zabil lva. Těšil se velké oblibě, hrdina nesčetných příběhů. Na příkaz Eurysthea měl vyčistit „Augiášův chlév“. Augeias vlastnil obrovská stáda dobytka, chlévy se nikdy nečistily, mrva se vršila v metrech. Eurystheus nevěřil, že Herakles stáje vyčistí za jeden den, ale ten se úkolu zmocnil se ctí. Odklonil řeky, voda se prohnala stájemi a vykonala práci sama. Herkules neoplýval pouze svaly, byl chytrý a měl svou čest.

Chybí mi tu takový Herakles. Odklonil by řeky tak, aby velká voda spláchla všechny lumpy i s jejich lumpárnami. Žádné vyjednávání, žádné řeči, chození okolo.

Sametová revoluce. Zastihla mě na studiích. Chodili jsme do ulic a s napětím sledovali dění. Euforie i zmatek zároveň. Charaktery se projevovaly naplno. Studenti by se dali rozdělit do čtyř skupin. První, „salámisti“, nic moc neprožívali, ze vzniklé situace uměli těžit. Jeli domů a těšili se, že diplom mají v kapse. „Soudruzi profesoři“ prožívali nelehké časy. Druhá, „nadšení naivkové“, aktivně se zapojovali a ještě aktivněji zapojovali druhé, zaslepeni vírou, jak to odteď bude všechno krásné, Švýcarsko za pár. Třetí, „agitátoři“, ti obratně vyklidili klubovny SSM a vyběhli na Václavák dělat prezenčku. Bedlivě sledovali, kdo kam chodí a kdo ne a proč tam nechodí. Vedli oduševnělé řeči a přitom si stihli dělat „poznámky“. Čtvrtá, „mírně skeptičtí pozorovatelé“. Prožívali tu dobu jako všichni, chodili do ulic ne pro čárku, ale protože chtěli. Účastnili se menších setkání, trochu vyhýbali naivkům snícím o krásném světě za měsíc, dávali si pozor na agitátory a přitom si zachovali odstup a pokud možno zdravý rozum.

Jsem pozorovatel, nepodléhám davu, přílišné euforii či emocím. Táta mě tak vychoval a za to jsem mu vděčná. Jsem spíše skeptik, to se přiznám. Dědeček říkával: „Předčasná a přílišná radost zabíjí.“

Člověk občas čelil námitkám, že je vlažný, málo aktivní, nedůvěřivý, škarohlíd a nevím, co ještě. Já si ale pamatovala, co mi vyprávěl známý, který za komunismu opravoval mercedesy. Moc lidí je nemělo. Jezdili k němu samé špičky té doby, užívali si a měli to na háku. Jeden takový, který se později objevil ve vysoké politice, řekl: „Češi jsou blbej národ, opiješ je rohlíkem.“ Žeby?

Herakla bych poslala do vlády, aby tam udělal pořádný průvan. Žádné řeči a přehazování horké brambory. Pár lumpů načapají, kauza jako ďas a během toho poprasku jiní lumpové zametají cestičky a přemisťují konta do daňových rájů. Chvíli se počká, bublina splaskne a zase se pojede dál. Lež a zase jen lež. Lump lumpem zůstane, zloděj bude křičet, chyťte zloděje a ti slušní na to pořád budou doplácet.

Že bychom opravdu byli tak hloupí a nechali se donekonečna opíjet tím rohlíkem? Věřím, že ne. Přibývá agresivity, zla, špatností. Proč? Je to tak trochu i o nás. Musíme být silní! Silný člověk odolá, sil bude přibývat a s tím sebevědomí. Silný člověk může poslat lumpy do háje. A oni to cítí. Z ratlíka mají všichni srandu, ze lva však respekt. Proč se necítit jako Herakles. Pak i svět nás bude vnímat jinak.

Je třeba na sobě pracovat, je třeba se vzdělávat, zajímat, je třeba hovořit, nebát se, nedat se a umět vystoupit z davu. Možná jsem si právě zadělala na problémy, ale nehodlám pořád držet hubu a krok. Buďto my nebo oni. Jiná cesta není.

Zázrak jménem L-arginin

O čem přemýšlíte, pane Lustigu

Autor: Veronika Bujoková | úterý 18.6.2013 8:36 | karma článku: 6,21 | přečteno: 275x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Migréna a kofein – je skutečným pomocníkem?

Jak se to vezme. Většina migreniků si ráno s chutí vypije kávu a většina má představu, že silná káva může migrenózní záchvat zadržet. Najdou se i argumenty proti. Kofein skutečně může migréně docela rychle zabránit. Avšak reaguje prostřednictvím závislosti. Mnoho pacientů trpících migrénou pije kávu kvůli nízkému krevnímu tlaku. Na chvíli káva pomůže, ale po dvou až třech hodinách účinek odezní a člověk se cítí ještě hůř než předtím. Blížící se únava vyžaduje další kávu a ta může vést k migréně.

12.2.2014 v 8:36 | Karma: 11,37 | Přečteno: 3167x | Společnost

Veronika Bujoková

Pohřebiště lidských vztahů

Tak jsem se dřív trápila. Co mi kdo řekl a neřekl, co mi kdo vyčetl, kdo mi vynadal, kdo mě ignoroval a jak jsem se měla chovat já. Míša mi řekla, že se přetvařuju, Eva zase, že jsem moc vážná a Vlasta dokonce, že jsem nafoukaná. Mirka se urazila, že jsem si s ní málo povídala.

7.2.2014 v 8:36 | Karma: 13,18 | Přečteno: 514x | Společnost

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

Od doby, kdy téměř padesátiletá žena vstoupila na jeviště soutěže Britain ́s Got Talent, uplynulo už pár let. Mezitím se tam vystřídalo mnoho dalších. Všichni zažili dlouhé čekání, únavu a stres, někteří se setkali s úšklebky, nesouhlasným mručením či pobavenými pohledy. Jen pár vyvolených zažije pocit slávy. Takové už soutěže jsou.

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91 | Přečteno: 574x | Společnost

Veronika Bujoková

Red Bull že dává křídla?

Po staletí se vypráví příběh o jednom vládci, který často zval hosty do svého paláce. Dostalo se jim královského zacházení. Brzy však měli poznat, jak je vládce krutý. Byl pro ně připraven velký pokoj s krásnou postelí. Každý z hostů se však musel přesně vejít do jejích rozměrů. Pokud se nestalo, byly mu nemilosrdně useknuty nohy nebo byl bolestivě natahován. Mnoho jich přišlo o život.

9.1.2014 v 8:36 | Karma: 10,75 | Přečteno: 536x | Společnost

Veronika Bujoková

„Malá Praha“, které slunce přeje

Klikatí se v hustém porostu stromů, pomalu a jistě stoupá. Kdo vytrvá, naskytne se mu pohled z dávných dob. Čas se tu opravdu tak trochu zastavil.

19.12.2013 v 8:36 | Karma: 13,30 | Přečteno: 405x | Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, nevzrušuje se Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Trpí bolestmi, rok čekají na operaci zápěstí. V Česku dlouho chyběly umělé klouby

28. dubna 2024  16:25

V Česku dlouho chyběly umělé klouby do zápěstí. Pracovišť, která je dříve měnila, bylo v zemi jen...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Mám ráda dobré knihy, dobrou muziku, dobré jídlo, lidi, zvířata, les a řeku. Miluji především rodnou Šumavu. Ráda se učím, ráda pomáhám druhým. Bez zdraví však nic není.
Redaktorka webu www.diety-recepty.cz