Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„I am what I am. So what“

„Jsem to, co jsem. Tak co".Tak to řekl a takový byl. Svůj, nespoutaný, nevyčerpatelný zdroj energie. Publikum si dokázal bez problémů získat vrozeným „šoumenstvím“, ale především neskutečným hlasovým rozsahem a propracovanými texty. Při koncertech a na oblíbených večírcích sebejistý muž, v soukromí docela plachý, pochybujíc mnohdy sám o sobě.

Vyprodané koncerty, které se staly zážitkem na celý život. Živě už nezazpívá. Jeho život skončil 24. 11. 1991. Rodným jménem Farrokh Bulsara, všem známý jako Freddie Mercury.

Při vystoupení Queen se lidé museli dobře bavit, udělal pro to všechno. Nadšení fanoušci byli motorem a důkazem, že má smysl jít dál i přes překážky.

Nikdy moc nečetl, ale v uměleckém světě se cítil jako doma, zejména při skládání a hraní. Matka chtěla mít právníka, ale on jí řekl: „Mami, víš, že na to nejsem, učení mě nebaví.“ Byl spontánní. Uspořádal večírek, teprve potom vymyslel důvod. Sestru na večírky nezval, snad kvůli matce, kterou miloval a respektoval. 

Nějakou dobu žil s Mary Austin, než přiznal jinou orientaci. Řekl jí, že je bisexuál. Ona mu řekla: „Ne Freddie, myslím, že jsi gay.“ Tenkrát se mu velmi ulevilo, ale ztráta Mary jako životní partnerky byla pro něj bolestná. Zůstala však jeho nejlepším přítelem. Byl k ní upřímný i štědrý. Věděla o něm vše. Uchyloval se k ní, jako se malý chlapec uchyluje ke své matce, o které ví, že ho pochopí a pohladí.

Není jednoduché vyznat se ve světě tohoto charizmatického muže. Mnohé o něm vypovídají písně, které složil, zejména poté, co se dozvěděl, že je smrtelně nemocný a zbývá pár let života. Složil to nejlepší, co mohl, i když mu to způsobovalo značné potíže. To mohli fanoušci docenit až později.  

Onemocnění AIDS přiznal den před svou smrtí. Mary mu byla stále nablízku. Řekla: „Dvacet let prolínání dvou životů.“ Svěřil jí přání, aby uložila jeho popel na tajné místo. Není jednoduché žít s odlišnou orientací, to ví jen ti, kteří ji mají. Stále ožehavé téma, které rozděluje lidi na dva tábory. Freddie Mercury miloval fanoušky, byl si vědom své popularity, ale také dobře věděl, jak dokážou být krutí.

O místě jeho odpočinku se vedou dohady, s největší pravděpodobností se to nikdo nedozví. Mary dodržela slib a drží dodnes. Vzpomínka na Freddieho je pro ni stále bolestná.

Ať už je to jakkoliv, Freddie Mercury žije ve svých písních, energií nabitých vystoupení, v jeho extravagantnosti a plachosti zároveň. Díky němu jsem se dostala k angličtině. Chtěla jsem znát a pochopit jeho texty a začala si je překládat.  Motivace je ten nejlepší učitel.

Často mi zní v uších Bohemian Rhapsody, Mamma, Living on my own, písně z alba Innuendo a posmrtně vydané Made in Heaven, ty zní až mrazivě při představě, co prožíval a jak se cítil. Škoda, mohl toho ještě hodně udělat, chybí mi jeho působivý zpěv a energie, která z něj vyzařovala.

Každý sám strůjcem svého štěstí i neštěstí? Kolik bouřliváků si užívá všech „radostí“ života plnými doušky. Někteří se dožijí vysokého věku a některým není dáno. Každý prý máme vymezen čas a nic moc s tím nenaděláme. To je na jiné téma.

Pro mě byl Freddie Mercury geniální hudebník a člověk nespoutaný, což mnohým chybí, proto tak imponují jedinci, kteří dokážou udělat skvělé věci, umí je také podat a prodat. Kdo by si nepřál mít na YouTube jeho sledovanost. Budapešt 1986, jediný koncert za železnou oponou. Kdo tam byl, pochopí. Proč neříct: „I am what I am. So what.“

Až budu 5. září přát k narozeninám kamarádovi, tak mu povím: "V ten den se narodil Mercury, tak si to považuj. Buď svůj, ale nemusíš to zase tak přehánět. Úspěch je fajn, zdraví jen jedno, nekoupíš ho za žádný balík peněz. Freddie o tom něco věděl."

Zlatá střední cesta

Nepodceňovat lymfatický systém

Autor: Veronika Bujoková | pondělí 12.8.2013 8:36 | karma článku: 10,54 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Migréna a kofein – je skutečným pomocníkem?

Jak se to vezme. Většina migreniků si ráno s chutí vypije kávu a většina má představu, že silná káva může migrenózní záchvat zadržet. Najdou se i argumenty proti. Kofein skutečně může migréně docela rychle zabránit. Avšak reaguje prostřednictvím závislosti. Mnoho pacientů trpících migrénou pije kávu kvůli nízkému krevnímu tlaku. Na chvíli káva pomůže, ale po dvou až třech hodinách účinek odezní a člověk se cítí ještě hůř než předtím. Blížící se únava vyžaduje další kávu a ta může vést k migréně.

12.2.2014 v 8:36 | Karma: 11,37 | Přečteno: 3167x | Společnost

Veronika Bujoková

Pohřebiště lidských vztahů

Tak jsem se dřív trápila. Co mi kdo řekl a neřekl, co mi kdo vyčetl, kdo mi vynadal, kdo mě ignoroval a jak jsem se měla chovat já. Míša mi řekla, že se přetvařuju, Eva zase, že jsem moc vážná a Vlasta dokonce, že jsem nafoukaná. Mirka se urazila, že jsem si s ní málo povídala.

7.2.2014 v 8:36 | Karma: 13,18 | Přečteno: 514x | Společnost

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

Od doby, kdy téměř padesátiletá žena vstoupila na jeviště soutěže Britain ́s Got Talent, uplynulo už pár let. Mezitím se tam vystřídalo mnoho dalších. Všichni zažili dlouhé čekání, únavu a stres, někteří se setkali s úšklebky, nesouhlasným mručením či pobavenými pohledy. Jen pár vyvolených zažije pocit slávy. Takové už soutěže jsou.

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91 | Přečteno: 574x | Společnost

Veronika Bujoková

Red Bull že dává křídla?

Po staletí se vypráví příběh o jednom vládci, který často zval hosty do svého paláce. Dostalo se jim královského zacházení. Brzy však měli poznat, jak je vládce krutý. Byl pro ně připraven velký pokoj s krásnou postelí. Každý z hostů se však musel přesně vejít do jejích rozměrů. Pokud se nestalo, byly mu nemilosrdně useknuty nohy nebo byl bolestivě natahován. Mnoho jich přišlo o život.

9.1.2014 v 8:36 | Karma: 10,75 | Přečteno: 536x | Společnost

Veronika Bujoková

„Malá Praha“, které slunce přeje

Klikatí se v hustém porostu stromů, pomalu a jistě stoupá. Kdo vytrvá, naskytne se mu pohled z dávných dob. Čas se tu opravdu tak trochu zastavil.

19.12.2013 v 8:36 | Karma: 13,30 | Přečteno: 405x | Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Mám ráda dobré knihy, dobrou muziku, dobré jídlo, lidi, zvířata, les a řeku. Miluji především rodnou Šumavu. Ráda se učím, ráda pomáhám druhým. Bez zdraví však nic není.
Redaktorka webu www.diety-recepty.cz