Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři ženy Hermanna Göringa

Letec, hrdina první světové války, horlivý stoupenec nacistické ideologie, spoluzakladatel gestapa. Po vítězství nacistů ve straně se stal říšským maršálem letectva, říšským prezidentem říšského sněmu, říšským prezidentem Pruska, říšským ministrem letectva, lesmistrem Německa. Na jednoho člověka funkcí docela dost a výčet ještě není celý.

Hermann Göring. Vyrůstal v hojnosti, zejména díky doktoru Epensteinovi, velmi zámožnému muži s židovským původem. Tehdy to Göringovi moc nevadilo. Epenstein byl štědrým strýčkem, Göringovým kmotrem, velkým obdivovatelem a milencem jeho matky. Vlastnil kromě jiného hrad Veldenstein v Bavorsku, který velkoryse poskytl své milence. Tak si tam spokojeně žili, na jednom patře milenci, na jiném choť paní Göringové a mezi nimi vesele skotačící a zejména blahobytu si užívající Hermann Göring. Tento hrad přešel v roce 1938 do jeho vlastnictví. Už tehdy, když si jako malý užíval výsad, upevňoval se jeho „kladný vztah“ k umění, který se projevoval tím, že kradl, kde mohl. Během druhé světové války zmizelo, díky jeho chorobné nenasytnosti, mnoho set kusů obrazů, soch, gobelínů a dalších předmětů. Vše putovalo do přísně utajovaného hnízda známé straky. Shromažďování mu šlo, už ne tolik učení. Z jazyků měl čtyřky, z němčiny a dějepisu dvojky. Co by na tohle řekl "strýček" Hitler? No ale ze zeměpisu za jedna, což se mu později hodilo v dobré orientaci za sbírkami Evropy.

Göring byl dvakrát ženatý a že si uměl vybrat. První žena Carin von Kantzow mu vběhla ochotně do náruče, vzhlížejíc k němu jako k pánubohu. Že byla zrovna vdaná, nevadilo, rozvody už tenkrát existovaly a „hodný“ exmanžel se rozhodl svoji bývalou a Hermanna podporovat. Hradil jim všechno, na co si vzpomněli, zaplatil luxusní bydlení a zásoboval jídlem. Žádné peníze však nemohly zachránit chatrné zdraví jeho ženy, v roce 1931 umírá. Göring je zdrcen. Ve všem ho podporovala, stála za ním, obdivovala ho. Svůj žal zaháněl Göring stavbou a rozšiřováním luxusního sídla, které předčí i sídlo Hitlera, jež znechuceně po jeho návštěvě to svoje nazval „zahradní chatkou“. Göring nazval luxusní sídlo po své zemřelé ženě, Carinhall.

Mezitím se pečlivě připravuje na kariéru nacisty. Tehdy ještě byl oddán Hitlerovi, stál po jeho boku a hltal projevy. Později viděl, že některé věci není dobré řešit tak radikálně, a ani je tak řešit nechtěl, v názorech se neshodli, ale Göring brzy pochopil a raději hrál hru na „big Brothera“.

Druhou Göringovou ženou se stala rozvedená paní, divadelní herečka Emma Sonnemannová. Ta se jen těžko vyrovnávala s kultem Göringovy první ženy a nebyla ani tak oddanou stoupenkyní Hitlera a jeho zrůdné ideologie. Přesto však svého muže velmi milovala a také podporovala. I Emmy, jak se jí říkalo, Göring velmi miloval. Společně s ním se ujala všech povinností „první dámy říše“ a porodila dceru Eddu. Jak byl idylický vztah s jeho ženou a dcerou, začalo to skřípat ve vztahu s Hitlerem.

Göring by si rád užíval výhod postavení v třetí říši, rád by si dál užíval oblíbených honů a hojnosti. Ale tak jednoduché to nemělo být. Göring se zprvu snažil Hitlera přibrzdit, odradit jej od napadnutí Polska, ale brzy zjistil, že tudy cesta nevede. A kudy? Göring s tím neměl problémy. Podlost, faleš i lstivost mu nebyla cizí, ale jakkoliv falešný, hodně byl oblíben mezi lidmi. Všechny si uměl získat a velmi horlivě také plnil Hitlerovy příkazy. Rozkol nastal na konci války, kdy Göring Hitlerovi oznámil, že převezme velení. Zdrcený a šokovaný Hitler ho zbavil všech hodností. Následně byl Göring zatčen spojeneckými vojsky a stanul před Norimberským soudem. Jako vždy mě navrch, hlavně měl šikovně ukrytou kapsli kyanidu a když pochopil, že je konec, opravdový konec, spáchal sebevraždu.

Jeho ženu Emmu čekaly soudy, věznění a pracovní tábor. Před Göringovou popravou měla možnost se i s dcerou rozloučit. Těžké chvíle pro všechny tři, je pravdou, že se měli velmi rádi. Zejména dcera Edda to nesla těžce. Na nějaký čas byla odloučena od matky a otce velmi milovala, stejně však i to, co stihl nakrást.

Po několika nepříjemných letech se usadily obě v Mnichově. Tam vydala jeho žena paměti a soudila se o zabavený majetek, stejně jako později i „třetí žena“ Hermanna Göringa, jeho dcera, Edda Göring. Vedla o majetek dlouhé spory. Těžko pochopitelné, soudit se o cizí majetek, ukradený bez skrupulí a hanby.

Ale tak už to v životě chodí. Někteří by neublížili ani kuřeti a jiní zabíjejí bez ostychu. Jedni jsou okrádáni, ponižováni, zbaveni práv a lidství a jiní kradou, plení, zbavují práv i lidství a přitom si myslí, že na to mají nějaké zvláštní právo. Ale všeho do času, minulost každého dostihne.

I když každého? I spravedlnost je někdy slepá, pověstné boží mlýny se občas zadrhávají a melou hodně pomalu.

Goebbels a Göring přátelé ?

Nebežtí barbaři

Autor: Veronika Bujoková | čtvrtek 3.10.2013 8:36 | karma článku: 19,52 | přečteno: 1690x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Migréna a kofein – je skutečným pomocníkem?

Jak se to vezme. Většina migreniků si ráno s chutí vypije kávu a většina má představu, že silná káva může migrenózní záchvat zadržet. Najdou se i argumenty proti. Kofein skutečně může migréně docela rychle zabránit. Avšak reaguje prostřednictvím závislosti. Mnoho pacientů trpících migrénou pije kávu kvůli nízkému krevnímu tlaku. Na chvíli káva pomůže, ale po dvou až třech hodinách účinek odezní a člověk se cítí ještě hůř než předtím. Blížící se únava vyžaduje další kávu a ta může vést k migréně.

12.2.2014 v 8:36 | Karma: 11,37 | Přečteno: 3167x | Společnost

Veronika Bujoková

Pohřebiště lidských vztahů

Tak jsem se dřív trápila. Co mi kdo řekl a neřekl, co mi kdo vyčetl, kdo mi vynadal, kdo mě ignoroval a jak jsem se měla chovat já. Míša mi řekla, že se přetvařuju, Eva zase, že jsem moc vážná a Vlasta dokonce, že jsem nafoukaná. Mirka se urazila, že jsem si s ní málo povídala.

7.2.2014 v 8:36 | Karma: 13,18 | Přečteno: 514x | Společnost

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

Od doby, kdy téměř padesátiletá žena vstoupila na jeviště soutěže Britain ́s Got Talent, uplynulo už pár let. Mezitím se tam vystřídalo mnoho dalších. Všichni zažili dlouhé čekání, únavu a stres, někteří se setkali s úšklebky, nesouhlasným mručením či pobavenými pohledy. Jen pár vyvolených zažije pocit slávy. Takové už soutěže jsou.

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91 | Přečteno: 574x | Společnost

Veronika Bujoková

Red Bull že dává křídla?

Po staletí se vypráví příběh o jednom vládci, který často zval hosty do svého paláce. Dostalo se jim královského zacházení. Brzy však měli poznat, jak je vládce krutý. Byl pro ně připraven velký pokoj s krásnou postelí. Každý z hostů se však musel přesně vejít do jejích rozměrů. Pokud se nestalo, byly mu nemilosrdně useknuty nohy nebo byl bolestivě natahován. Mnoho jich přišlo o život.

9.1.2014 v 8:36 | Karma: 10,75 | Přečteno: 536x | Společnost

Veronika Bujoková

„Malá Praha“, které slunce přeje

Klikatí se v hustém porostu stromů, pomalu a jistě stoupá. Kdo vytrvá, naskytne se mu pohled z dávných dob. Čas se tu opravdu tak trochu zastavil.

19.12.2013 v 8:36 | Karma: 13,30 | Přečteno: 405x | Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Trpí bolestmi, rok čekají na operaci zápěstí. V Česku dlouho chyběly umělé klouby

28. dubna 2024  16:25

V Česku dlouho chyběly umělé klouby do zápěstí. Pracovišť, která je dříve měnila, bylo v zemi jen...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Mám ráda dobré knihy, dobrou muziku, dobré jídlo, lidi, zvířata, les a řeku. Miluji především rodnou Šumavu. Ráda se učím, ráda pomáhám druhým. Bez zdraví však nic není.
Redaktorka webu www.diety-recepty.cz