Zkažené víno?

21. 11. 2013 8:36:00
Vánoce a novoroční oslavy se blíží. K nim neodmyslitelně patří šampaňské. Vyrábí se na různých místech, ale jen jedno je to pravé. Asi 300 vesnic na severovýchodě Francie, zhruba 150 kilometrů na východ od Paříže.

Oblast Champagne.

Vápencová půda této oblasti nutí keříky vynaložit dvojnásobné úsilí, aby se kořeny mohly zabořit do náležité hloubky. Chladnější podnebí znamená, že trvá déle, než ovoce dozraje. Kombinací těchto dvou vlivů jsou hrozny bohatší na kyseliny a vyznačují se nezaměnitelnou chutí.

Výroba vína sahá až do roku 1662, ale do konce 17. století se víno s bublinkami považovalo za zkažené. Časem se přišlo na to, že když se vína z jednotlivých vesnic nechají kvasit samostatně a pak se smísí dodatečně, vznikne víno mimořádných kvalit. Bublinek se lidé snažili zbavit marně. Koncem 19. století se šampaňské stalo synonymem oslav a vítězství.

K vychutnání tohoto moku vede dlouhá cesta.

Hrozny ve slupce obsahují kvasinky, které se rozmačkáním spojí s cukrem uvnitř a tím se spustí proces kvašení, který promění cukr v alkohol.

První kvašení trvá asi dva týdny. Výsledkem je základní kyselé víno, které se nechá aspoň 15 měsíců uležet. Pak se základní vína mísí tak, aby výsledek dosáhl požadované chuti.

Následuje odstraňování kalu s mrtvými kvasinkami a to tak, že se láhve otočí hlavou dolů a jejich hrdlo se ponoří do solného roztoku a teplotě -20°C. V hrdle vznikne ledová zátka, která veškerý kal zachytí. Pak se láhve postaví a ledová zátka se ohřátím vystřelí. Vytvoří se místo pro poslední přísadu, kterou je tirážní likér (směs vína, cukru a ušlechtilých kvasinek).

Nakonec se láhve znovu zazátkují a nechají ve sklepeních dva až tři měsíce kvasit za teploty 9-11°C.

Proces výroby oblíbeného šumivého vína v konečný a vyvážený mok není zrovna jednoduchý, cena tomu odpovídá. Jsou hodně rozdílné. Jedna láhev se prodává i za 70 000 tisíc dolarů, ovšem je to láhev vylovená z vraku potopené lodi z konce 19. století.

Jedna sklenice šampaňského obsahuje 2 000 000 bublinek. Zátka z hrdla létá rychlostí až 60 km/h.

Vzpomněla jsem si na krásné Vánoce na Šumavě. Naše chalupa měla nízké stropy, vystřelený špunt udělal ve stropu malý důlek. Ke každému jsme napsali rok. Přibylo důlků a nám let. Po čase se dělaly opravy. Důlky už nejsou, zato vzpomínky na vánoční Šumavu. Nejen na tu vánoční.

Autor: Veronika Bujoková | čtvrtek 21.11.2013 8:36 | karma článku: 7.07 | přečteno: 945x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.22 | Přečteno: 394 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.60 | Přečteno: 1435 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 245 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 189 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 253 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 959
Mám ráda dobré knihy, dobrou muziku, dobré jídlo, lidi, zvířata, les a řeku. Miluji především rodnou Šumavu. Ráda se učím, ráda pomáhám druhým. Bez zdraví však nic není. Redaktorka webu www.diety-recepty.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...