Rakovina, geny a člověk jako přestupní stanice

3. 12. 2013 8:36:00
Karin měla 37 let. Skvělá žena a milující matka třech dětí. Nikdy neměla nadváhu, nekouřila, radovala se. Přesto jí byla diagnostikována rakovina tlustého střeva. Proč onemocněla tato žena? Jsou chvíle, kdy si člověk říká“ „Život je nespravedlivý.“

Smutná zpráva posledních dnů. V 67 letech podlehl rakovině herec Lewis Collins, hvězda sedmdesátých let díky seriálu Profesionálové. Vyrůstala na něm naše generace. Sportovec, nekuřák, pohodové manželství, tři synové. Přesto...

Každý den je riziko, že onemocníme. Každý den také miliony lidí na rakovinu zemře. Lidé se špatnou životosprávou jsou na tom hůře, ale na druhou stranu jsou kuřáci či obézní lidé a neonemocní. Proč?

Odpověď je v obranyschopnosti a v genetice. Geny využijí člověka ke svojí potřebě. Chovají se jako ti lidé, kteří jen použijí ostatní, aby se dostali, kam potřebují. Dosáhnou svého a jdou dál.

Tělo je tvořeno stamiliony buněk. Co buňka, to složitá biochemická továrna, která produkuje energii, vyrábí bílkoviny a množí se. Každá se snaží pomocí vlastního regulačního mechanismu řídit rovnováhu mezi těmi geny, které vyvolávají množení buněk a mezi těmi, které růst zastavují. Jenže někdy se to zadrhne.

Rakovina má tři stadia.

1. Napadení buněčné membrány a DNA volnými radikály. Poškozením DNA dochází k
neomezené mutaci a zhoubnému bujení. Volné radikály jsou v určitých situacích spolehlivým zabijákem. Obranné mechanismy těla někdy nefungují, jak by měly.

2. Pokud první linie obrany nedokáže zvrátit atak, začnou se rakovinné buňky množit. K tomu se přidá zánět. Může se vytvořit všude v těle. Proto záněty nepodceňovat! Přispívají k němu trans-mastné kyseliny, saturované tuky obsažené v masných výrobcích a smažených jídlech, sladkosti. Zánět je tichý a chytrý, nedává o sobě dlouho znát. V tomto stadiu se dá ještě rakovina léčit, podmínkou je VČASNÁ DIAGNOSTIKA!

3. Poslední fáze je nejhorší a téměř beznadějná. Všechny obranné síly selhaly, nádor se šíří a roste. Aby přežil, potřebuje krev. Začne tedy uvolňovat látky, které stimulují okolní zdravou tkáň k tvorbě nových cév a ty zajišťují pravidelnou dodávku krve. Hrozná představa. Cévy podporují nádor samotný a jeho šíření do celého těla.

Zhoubné bujení může postihnout jakýkoliv orgán v těle. Čtyřmi nejčastějšími jsou rakovina tlustého střeva, prostaty, prsu a plic. Každý rok si vyžádá miliony životů.

Karin podstoupila chemoterapii, ale bez úspěchu. Propásla fázi, kdy se dalo něco dělat. Její smrt je smutná, stejně jako smrt dalších tisíců lidí. Objevuje se pocit bezmoci a frustrace. Ta „potvora“ má stále větší moc. Člověk se snaží vymýšlet způsoby, jak se bránit, ale ona je pořád o krok napřed.

Určitá cesta je. Prevence, víra a síla. Člověk by měl věřit a snažit se ze všech sil, aby ho nějaká "potvora" nedostala. A i když se nemoc objeví, musí dál bojovat. Psychika hraje zcela zásadní roli u všech nemocí.

Hrozny modré révy prodlužují život

5 potravin nejčastěji způsobujících rakovinu

Resveratrol je cesta

Autor: Veronika Bujoková | úterý 3.12.2013 8:36 | karma článku: 13.94 | přečteno: 1335x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 121 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.11 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 959
Mám ráda dobré knihy, dobrou muziku, dobré jídlo, lidi, zvířata, les a řeku. Miluji především rodnou Šumavu. Ráda se učím, ráda pomáhám druhým. Bez zdraví však nic není. Redaktorka webu www.diety-recepty.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...